Рецепта
Информация

Лаврак по средиземноморски с чушки и чесън


Необходими продукти

 

  • 4 парчета филе от Лаврак, без кожа
  • Сол
  • Зехтин екстра върджин
  • 1 зелена чушка, изчистена от сърцевината и нарязана
  • 1 червена чушка, изчистена от семките и нарязана
  • 3 шалота, нарязани
  • 4 скилидки чесън, смлени
  • ½ чаша маслини Каламата без костилки, нарязани на половинки или на ситно
  • ½ лимон, без сок
  • 2-3 чаши варен ориз или перлен кускус, или паста орзо, приготвена според опаковката (по избор)

 

Смес от подправки

 

  • ½ супена лъжица смлян кориандър
  • ½ супена лъжица чесън на прах
  • 1 чаена лъжичка пипер Алепо (или сладък испански червен пипер)
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион
  • ½ чаена лъжичка черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

  1. Извадете рибата от хладилника около 20 минути преди готвене. Поръсете със сол от двете страни и оставете настрана.
  2. В малка купа смесете подправките, за да приготвите сместа от подправки. Оставете настрана за момента.
  3. В среден по големина тиган загрейте 2 с.л. зехтин на средно висока температура, докато се нагорещи и заблести, но без да пуши.
  4. Добавете чушките, шалота и чесъна. Овкусете със сол и 1 чаена лъжичка от сместа от подправки, която сте приготвили по-рано. Гответе, като разбърквате редовно, в продължение на 5 минути или докато чушките омекнат. Намалете котлона на най-ниската степен и разбъркайте нарязаните маслини. Оставете на слаб огън, докато приготвяте рибата.
  5. Подсушете рибата и овкусете с останалата смес от подправки и от двете страни.
  6. В голям тиган, за предпочитане чугунен, загрейте ¼ чаша екстра върджин зехтин на средно висока температура, докато заблести, но не се опуши. Добавете парчетата риба (ако е необходимо, можете да намалите температурата до средна). Натиснете средата (най-дебелата част) за около 30 секунди. Гответе рибата от едната страна, необезпокоявана, докато хубаво покафенее, около 4 до 6 минути. С помощта на шпатула внимателно обърнете рибата и гответе от другата страна за 3-4 минути, докато и тя хубаво покафенее. (Важна забележка - преди да обърнете рибата, проверете дали краищата ѝ са покафенели. Ако част от рибата е залепнала, трябва да можете внимателно да я изстържете с шпатулата и да я обърнете. Но ако рибата е изцяло залепнала, тя не е готова за обръщане.  Оставете я за малко. Тя трябва да се освободи, когато е готова.)
  7. Отстранете рибата от котлона и веднага полейте с лимонов сок. Сервирайте гореща с мелето от чушки, поднесено с лъжица отгоре. Ако желаете, добавете гарнитура от сварен перлен кускус или ливански ориз.

 

 Насладете се!

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.