Рецепта
Информация

Салата с пушена сьомга и хрупкава лимонова полента


Стъпка 1: Намажете с мазнина тава с диаметър от 20 см. Комбинирайте бульона, лимоновата кора и 2 чаши (500 ml) вода в голяма тенджера на силен огън. Оставете да заври. Добавете царевичното брашно на тънка, постоянна струя, при непрекъснато разбъркване. Намалете топлината до минимум. Гответе и бъркайте 5 минути или докато полентата заври и се сгъсти. Отстранете от огъня. Добавете сметаната, накълцания копър и лука и разбъркайте, за да се смесят. Подправете със сол и черен пипер. Изсипете сместа в подготвената тава и изгладете повърхността. Поставете в хладилника за 2 часа или докато стегне.

Стъпка 2: Обърнете полентата върху чиста работна повърхност. Използвайте голям остър нож, за да нарежете парчета с размери 2cm x 10cm. Загрейте 1 супена лъжица от маслото в незалепващ тиган на умерен огън. Добавете половината парчета от полента и гответе, обръщайки, за 5 минути или докато станат хрупкави и светло златисти.

Прехвърлете в чиния, застлана с хартиена кърпа. Повторете с останалата полента.

Стъпка 3: Разбийте лимоновия сок и останалото масло заедно в малка кана. Подправете със сол и черен пипер.

Стъпка 4: Подредете хрупкавите парченца от полентата, пушената сьомга, авокадото, краставицата, руколата и кресонът върху поднос за сервиране. Поръсете с клончета копър и лимонова кора. Полейте с лимоновия дресинг, който сте подготвили.

Съставки:

  • 2 чаши (500 мл) пилешки бульон
  • 2 чаени лъжички ситно настъргана лимонова кора
  • 1 чаша (170 г) царевично брашно (полента)
  • 1/2 чаша (125 мл) сметана за готвене
  • 1 супена лъжица ситно нарязан копър
  • 1 супена лъжица ситно нарязан лук
  • 1/4 чаша (60 мл) зехтин
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 300гр. пушена сьомга Alexfish
  • 1 зряло авокадо, с отстранена костилка, обелено, нарязано на тънки филийки
  • 1 краставица, нарязана на тънки ленти
  • 50гр листа рукола
  • 50гр клончета кресон
  • Клончета копър, допълнителни, за сервиране
  • Лимонова кора, за сервиране

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.