Рецепти
Всички рецепти

Как да направим ориз за суши вкъщи


Сушито е традиционно японско ястие от варен, подправен ориз обикновенно гарниран с риба или други морски продукти, а и в много случа само с плодове или зеленчуци. Първоначално сушито не е било деликатесът, който всички познаваме днес. Древните Японци използвали ориз за да консервират риба. Между пластовете от сол и ориз рибата била поставяна да седи за няколко месеца, след което ориза се изхвърлял, а рибата била готова. С времето Японците харесали ориза и започнали да го консумират, а по-късно д-р Матсумо Йошичи подправил ориза с оцет, което подобрило вкуса на ориза и спомогнало за по-бързото му приготвяне. Така в средата на XVII век била родена една от първите алтернативи на бързата храна т.нар. Fast Food, която и до днес е любима храна по цял свят – Суши

 

Необходими продукти за 6 рола (порции):

  1. 2 чаши ориз (ориз за суши или късозърнест ориз) – 500гр.
  2. 2 1/2 чаш вода- 620мл.
  3. 4 супени лъжици оризов оцет
  4. 2 супени лъжици захар
  5. 1 супена лъжица сол

Начин на приготвяне :

Подготовка:

  1. Сложете оризът в дълбок съд и го напълнете с вода достатъчно да го покрие. Веднага изхвърлете водата за да изчистите по големите мръсотии. Повторете процеса още един път, след което отново напълнете достатъчно вода в съда за да покрие ориза и с пръсти започнете да бъркате в гръгови движения. Изхвърлете водата и повторете 4-5 пъти докато водата, която изхвърляте е достатъчно бистра, и оризът е чист.
  2. Отново напълнете вода в съдът с ориз, достатъчно за да го покрие и оставете да престои за 30 мин. Оставете оризът да се отцеди от водата 15 мин. и сте готови с подготовката.

 

Варене:

Сложете оризът в съд за варене и добавете водата, която трябва да го покрие не повече от два пръста. Започнете да варите на най-висока температура, до завиране на водата, като непрекъснато бъркате.

След като водата заври, похлупете с капак и намалете котлона на минимална температура. Оставете оризът да се готви без да отваряте капака. Проверявайте на всеки 7-8 минути, докато не сте сигурни, че е готов. Оризът е готов, когато всичката вода се е изпарила и в съда е останал само ориз. Важно е да уцелите точният момент, когато оризът е попил водата напълно и не е залепнал за дъното на съда. Изсипете оризът в по-широк съд, където ще можете да разбъркате в по-късен етап. Ако част от оризът е загорял по дъното, го оставете, иначе рискувате да развалите вкуса на сушито.

В отделен съд пригответе оцетът за ориза. Включете котлона на средна температура. В удобен за бъркане съд сложете оризовият оцет, солта и захарта. Бъркайте докато захарта се разтопи.

Топлата смес от оризов оцет се изсипва при все още топлият ориз и с дървена лъжица започва да се бърка. Много е важно да бъркате внимателно без да мачкате оризът.

 

Японците използват специфична техника, която изглежда като рязане с нож. Първо разделяте/разрязвате ориза през средата и го обръщате, след това в обратна посока и т.н. Другото важно нещо при бъркането на оризът е използването на дървена лъжица. Японците казват, че дървото е единственият материал, който не реагира с ориза и няма да развали вкуса му.

След като сте объркали ориза добре, завийте с кърпа и оставете да престои докато изстине добре на стайна температура, и никога в хладилник. Вашият ориз за суши е готов!



Суши със сьомга и авокадо


Оризът се измива много старателно, докато водата, под която тече, стане прозрачна. След това се залива със студена вода в пропорцията, указана на опаковката. Поставя се на котлона да ври. Щом на повърхността му се образуват тунелчета, огънят се намалява и оризът се оставя за още 5-10 минути да поври, като се покрива с капак. След като оризът се свари, капакът на съда се отстранява и вместо него се поставя хавлиена кърпа. Оризът се оставя да се охлади. През това време се приготвя сосът за ориза. За целта се смесват оризовият оцет, захарта, миринът и сола. Бъркат се, докато захарта се разтвори. С тази смес се залива оризът и се разбърква старателно с шпатула. Върху бамбукова рогозка се разстилат листата от водорасли нори, като те се поставят с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце се разпределя оризът, като е важно да се оставя по 1 см разстояние до края на водораслите. В центъра се поставя суровата сьомга и парченца авокадо, като е важно продуктите да са нарязани така, че да се поставят лесно в една линия. След това сушито се навива старателно и стегнато с помощта на рогозката. Нарязва се с остър нож и се сервира със соев сос.

 

250 г ориз за суши
4 листа водорасли нори
3 с.л. оризов оцет
2 с.л. захар
1 с.л. мирин
1 ч.л. сол
100 г сьомга
1 авокадо
соев сос



Суши Футо Маки със скариди и зеленчуци


Оризът (250 г) се измива много старателно, докато водата, под която тече, стане прозрачна. След това се залива със студена вода в пропорцията, указана на опаковката. Поставя се на котлона да ври. Щом на повърхността му се образуват тунелчета, огънят се намалява и оризът се оставя за още 5-10 минути да поври, като се покрива с капак. След като оризът се свари, капакът на съда се отстранява и вместо него се поставя хавлиена кърпа. Оризът се оставя да се охлади. През това време се приготвя сосът за ориза. За целта се смесват оризовият оцет (3 с.л.), захарта (2 с.л.), миринът (1 с.л.) и солта (1 ч.л.). Бъркат се, докато захарта се разтвори. С тази смес се залива оризът и се разбърква старателно с шпатула. Върху бамбукова рогозка се разстилат листата от водорасли нори (4 листа), като те се поставят с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце се разпределя оризът, като е важно да се оставя по 1 см разстояние до края на водораслите. В центъра се поставя настърганият морков (1 бр), топеното сирене или сиренето Крема (100 г), листата свежа зелена салата (2 листа) и бланшираните за няколко минути и почистени от люспите скариди (100 г), като е важно продуктите да са нарязани така, че да се поставят лесно в една линия. След това сушито се навива старателно и стегнато с помощта на рогозката. Нарязва се с остър нож и се сервира със соев сос, уасаби и джинджифил.

 

250 г ориз за суши
4 листа водорасли нори
3 с.л. оризов оцет
2 с.л. захар
1 с.л. мирин
1 ч.л. сол
1 морков
100 г сирене Крема
2 листа зелена салата
100 г скариди
соев сос
джинджифил
уасаби



Котлети от сьомга на скара


Настъргана кора от лимона (1 бр) се смесва със сока от грейпфрута (1 бр). Прибавят се солта, бялото вино (100 мл.) и черният пипер (1 щип.), след което котлетите от сьомга (4 бр) се заливат със сместа и се оставят в хладилник да се мариноват за поне половин час. Щом се маринова, сьомгата се изпържва на скара или в нагорещен и посипан със зехтин (2 с.л.) оребрен тиган. Котлетите се пържат по две минути от всяка страна, след което в тигана се добавя и сокът от маринатата. Рибата се задушава в получения сос още 3-4 минути от всяка страна. Сьомгата се сервира гореща, поръсена със ситно нарязан пресен магданоз. Гарнира се със свежа салата според сезона.



Сьомга стекове с песто


Филето от сьомга (800 г) се нарязва на парчета с дебелина 4 см. Парчетата се поставят в тавичка и се поливат отгоре с по една супена лъжица босилеково песто. Отгоре се поръсват с каперси. Чери доматите (200 г) се слагат цели между парчетата риба. Ястието се полива със зехтин и се слага за 15-20 минути в загрята на 220 градуса фурна.

Тази рецепта е изключително бърз вариант за приготвяне на сьомга. Освен това съдържа голямо количество от жизненоважните омега 3 мастни киселини, както и витамини B3 и B12.



Маринована сьомга на фурна


Филето от сьомга (450 г) се посолява и в него се втриват настъргана лимонова кора (1 с.л.) и пресован или нарязан на ситни кубчета чесън (4 скилидки).

В купа се смесват соевият сос (50 мл.), течният мед (50 мл.), водата (50 мл.) и зехтинът (40 мл.). Разбиват се до получаване на хомогенна смес и с нея се залива филето от сьомга. То се оставя в тази марината за минимум два часа в хладилник. След това се поставя в тава заедно с маринатата и се пече в умерена фурна около половин час или повече, като е важно периодично да се полива с маринатата по време на печенето.

Маринованата сьомга е удивителна на вкус и се сервира гореща, като по желание може да се украси със стръкчета пресен розмарин и резени лимон.



Пъстърва на скара


Пъстървите се почистват от вътрешностите и се посоляват отвътре и отвън. Намазват се отвън със зехтин. Отвътре се слагат няколко резенчета чесън, стъркче мащерка и стръкче розмарин.

Решетката на скарата се намазва с малко зехтин и рибите се слагат да се пекат за около 8 минути от всяка страна, докато хванат хрупкава коричка. Поднасят се, поръсени със ситно нарязан див лук, и може да се гарнират с ориз, картофи или задушени зеленчуци.



Скариди в масло


Лимоновият сок (100 мл.) се смесва с накълцания чесън (4 скилидки), куркумата (1/4 ч.л.), черният пипер (1 щип.) и солта. Разбърква се старателно и с получената марината се заливат почистените от люспите сурови скариди (1/2 кг).

След половин час те се отцеждат и се запържват в разтопеното масло (150 г). Когато скаридите са почти готови, тоест след броени минути, се добавя и лимоновата марината. Задушаването продължава до пълна готовност на ястието.

Скаридите в масло се поднасят топли и поръсени със ситно нарязан пресен магданоз (4 стръка).



Скариди на тиган с розмарин, лимон и чесън


Чесънът се обелва и накълцва на ситно. Задушава се до омекване в маслото. След това към чесъна се добавят скаридите подправките и лимоновият сок. Бъркат се докато порозовеят и сосът почти се изпари. Накрая се прибавят връхчета розмарин и скаридите се разбъркват. Сервират се веднага.



Задушени калмари в доматен сос


Калмарите (1/2 кг) се нарязват на кръгчета и се запържват с нарязани наситно лук (1 глава) и чесън (4 скилидки). След 3-4 минути се добавят доматите (1/2 кг) и маслините (100 г) и се задушава на тих огън за 10-12 минути. По желание, може да се добави малко захар. Накрая се овкусява със сол, пипер и ситно нарязан пресен магданоз (1 връзка).



Шишчета от калмари със сос териаки


Лентите от калмари се нанизват зигзагообразно на дървени шишове, предварително киснати в студена вода за 20 минути. Слагат се в предварително нагорещения грил и се изпичат за 1-2 минути.

За да се приготви сосът териаки, се слагат ситно нарязаният лук (1 глава), настърганият джинджифил (1 ч.л.), оцетът (1/4 ч.ч.), соевият сос (2 с.л.), медът (1 с.л.) и лимоновият сок (2 с.л.) в малка купа на среден огън. Щом сосът се сгъсти, се прибавя сусамовото масло (1 ч.л.) и втората лъжица лимонов сок. Разбърква се добре. Печените шишчета от калмари се поднасят със соса. Консумират се топли със зелена салата.



Октопод в доматен сос с маслини


Октоподът (1 кг) се вари половин час в гореща подсолена вода. След това се измива със студена вода и се отцежда. Лукът (1 глава) се нарязва на ситно и се задушава в сгорещения зехтин (2 с.л.). Прибавя се скълцаният чесън (2 скилидки) и се разбърква. Добавя се захарта (1 ч.л.) и пак се разбърква. Доматите (3 бр), предварително попарени, обелени и нарязани, се слагат при лука и задушаването продължава. Слагат се солта, черният пипер, розмаринът и кетчупът (2 с.л.). Разбърква се. В тази смес се слага и предварително свареният октопод, както и разполовените зелени маслини (10 бр). Ястието ври на тих огън още 8-10 минути. Поднася се топло, украсено със стръкче пресен розмарин.



logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е раширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.