Рецепта
Информация

Скариди Саганаки


Необходими продукти:

 

  • 1 килограм джъмбо скариди, обелени и почистени (оставете опашката)
  • 1/2 чаша зехтин
  • 1/2 от средно голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 500гр. доматено пюре
  • 3-4 скилидки чесън, настъргани
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • 1 чаена лъжичка захар
  • щипка счукан червен пипер на люспи
  • сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
  • 1 шепа нарязан пресен магданоз
  • 100гр.  сирене фета, натрошено

лимони за украса

 

Начин на приготвяне:

 

Стъпка 1: Овкусете леко скаридите от двете страни със сол и черен пипер.

Стъпка 2: Загрейте подходящ за фурна тиган на средно висока температура. Гответе скаридите на няколко партиди по 30-40 секунди от всяка страна. Не препълвайте тигана, защото скаридите ще се задушат, вместо да се запържат.

Стъпка 3: Намалете температурата на средна и в нов съд гответе лука около 5-7 минути или докато стане леко златист, прозрачен и мек. Добавете чесъна и го загрейте за няколко секунди.

Стъпка 4: Добавете доматите, захарта, натрошения червен пипер на люспи, черния пипер и малко сол. Не забравяйте, че фетата е солена, така че не слагайте прекалено много сол в соса.

Стъпка 5: Обичаме да използвам консервирани домати. Пасираме ги в блендера, за да ускорим времето за готвене. Ако използвате смачкани консервирани домати, пропуснете етапа на пасиране.

Стъпка 6: Покрийте тенджерата с капак и гответе соса, докато се редуцира и сгъсти. Около 6-7 минути. Добавете лука, скаридите и натрошената фета.

Стъпка 7: /по желание/ Прехвърлете тигана (ако е подходящ за фурна) под реотаните на фурната и гответе около 5 минути или докато сиренето се разтопи, сосът стане мехурчест и леко овъглен.

Гарнирайте с нарязан магданоз и лимонови резенчета.

Сервирайте с препечен хляб или с паста.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.