Необходими съставки:
ЗА СЬОМГАТА
1 килограм филе от сьомга, нарязано на 4 тънки порции (с кожата)
ЗА ТЕРИЯКИ СОСА
3/4 чаша соев сос
3/4 чаша Мирин (оризово вино)
1/2 чаша захар (бяла или кафява)
1 чаена лъжичка ситно смлян чесън (по избор)
1 чаена лъжичка ситно смлян джинджифил (по избор)
ЗА НОРИ КОНФЕТИТЕ ОТ ПРЕПЕЧЕН СУСАМ
1 20-см квадратен лист Нори, нарязан с ножица на 2.5-см ленти. Подредете лентите една върху друга и ги нарежете напречно на конфети с размери 2.5 см на 6 мм.
2 супени лъжици черен или бял сусам, или смес от двете.
ЗА ОРИЗА ЗА СУШИ
2 чаши суши ориз (късозърнест ориз)
2/3 чаша домашно приготвен подправен оризов оцет.
ЗА СПАНАКА СОТЕ
500гр. пресен спанак, измит
1 супена лъжица азиатско сусамово олио
Кошерна сол
ЗА ГАРНИТУРИТЕ
1 връзка пресен лук, измит и нарязан на колела.
1 авокадо, обелено, почистено от костилките и нарязано на филийки
Начин на приготвяне
Стъпка 1: Пригответе соса терияки: В малка тенджера сложете соевия сос, мирина, захарта, чесъна (ако използвате) и джинджифила (ако използвате) да заврат. Намалете температурата и оставете да къкри, непокрито, докато леко се сгъсти, за около 10 минути. Отстранете от огъня и оставете настрана, за да се охлади.
Стъпка 2: Запечете нори и сусамовите семена: Запечете нори и сусамовите семена в горещ тиган за минута-две, като разбърквате и подхвърляте постоянно, докато сусамовите семена започнат да стават леко кафяви. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
Стъпка 3: Направете ориза за суши: Изплакнете ориза, за да отстраните излишната скорбяла, като го поставите в голяма купа и го покриете с един сантиметър вода. Разбъркайте ориза с ръце. Излейте мътната вода. Повторете това още 2 или 3 пъти. Отцедете ориза в цедка с фина мрежа и го сварете според указанията на опаковката. (около 2 1/2 чаши вода на 2 чаши ориз и 15 минути варене на тих огън, покрито) Отстранете ориза от котлона и го оставете да престои, покрит, за 10 минути.
Стъпка 4: Приготвяне на спанака: Загрейте 1 супена лъжица сусамово олио на средна температура в голям тиган. Добавете спанака и 2 с.л. вода в тигана. Покрийте тигана и го оставете за 2 минути. Отворете капака и разбъркайте. Спанакът ще е почти увяхнал. Гответе, като разбърквате, още около минута, докато увяхне напълно. Поръсете с една-две щипки сол. Отстранете от огъня.
Стъпка 5: Пригответе сьомгата: Загрейте фурната на печене и поставете решетката на 8 см от горната част. Поставете сьомгата с кожата надолу върху застлана с фолио тавичка. Изсипете 1/4 чаша сос терияки в отделна малка купа, за да го използвате за глазиране на сьомгата. Намажете сьомгата със соса терияки и гответе за две минути под грила. Извадете сьомгата от фурната и намажете отгоре с още сос терияки. Върнете във фурната и гответе още 1-3 минути до желаната от вас степен на готовност.
Стъпка 6: Сглобете купичките с ориз: Сложете ориза и спанака на дъното на купа. Сложете сьомгата отгоре. (ако предпочитате сьомга без кожа, тя ще се обели лесно) Гарнирайте с резени авокадо. Поръсете с лука и конфети от нори и салам. Напръскайте със сос терияки. Повторете за всяка купа.
Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.
Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.