Рецепта
Информация

Задушени скариди в марсилски стил


Необходими продукти:

 

  • 2 скилидки чесън, смлени
  • Сол
  • 1/2 чаша майонеза
  • 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок
  • 1/2 чаена лъжичка червен пипер
  • Щипка лют червен пипер
  • 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • 1 средно голяма луковица от фенел, изчистена от сърцевината и нарязана на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 4 скилидки чесън, смлени
  • Три 1-сантиметрови ивици портокалова кора
  • Щипка смлян карамфил
  • 1/2 чаша сухо бяло вино
  • 1 чаша бутилиран сок от миди
  • 1 чаша консервирани цели домати, нарязани на ситно
  • 1/4 чаена лъжичка шафран
  • Прясно смлян черен пипер
  • 1 килограм джъмбо скариди, обелени и изчистени
  • Печени багети, за сервиране

 

Начин на приготвяне:

 

  1. В купа намачкайте чесъна с щипка сол. Разбийте майонезата, лимоновия сок, червения пипер и лютия червен пипер. Разбийте 1 супена лъжица от зехтина. Оставете настрана.
  2. В голям и дълбок тиган загрейте останалите 2 супени лъжици зехтин, докато заблести. Добавете фенела и лука и гответе на умерено силен огън, като разбърквате, докато омекнат, за 7 минути. Добавете чесъна, портокаловата кора и смлените карамфили и гответе, докато станат ароматни, 1 минута. Добавете виното и гответе, докато почти се изпари, 5 минути. Добавете сока от миди, доматите, шафрана и 1 чаша вода и оставете да заври. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри, докато сосът се редуцира наполовина - 10 минути.
  3. Добавете скаридите в тигана, покрийте го и гответе на умерен огън, като обръщате веднъж, до готовност, 5 минути.
  4. Намажете си върху препечените филийки от дипа с майонеза и ги поднесете със скаридите.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.