Рецепта
Информация

Плоска питка с пушена сьомга


Необходими продукти:

 

  • меко сирене 200 г
  • заквасена сметана 100 мл
  • 1 шалот, нарязан на ситно
  • естрагон, нарязан на ситно, за да се получат 2 с.л.
  • нарязан лук, за да се получат 2 с.л.
  • 1 лимон, почистен от кората, и резени за сервиране
  • пушена сьомга 200 г
  • червен лук ½, нарязан на ситно
  • бейби каперси една шепа (по избор)
  • рукола шепа

За Плоската питка:

  • брашно за хляб 300 г, плюс допълнително за поръсване
  • пудра захар 1 ч.л.
  • морска сол на люспи 1 ч.л.
  • Бързодействаща суха мая 7 г в пакетче
  • кисело мляко 1 с.л.
  • зехтин

 

Начин на приготвяне:

 

СТЪПКА 1 -  За да приготвите плоския хляб, смесете брашното, захарта, солта и маята в голяма купа. В друга купа смесете киселото мляко, 1 с.л. зехтин и 175 мл топла вода, след което постепенно ги прибавете към брашното, за да се получи меко тесто. Изсипете го върху леко набрашнен плот и го месете 8-10 минути, докато стане гладко и еластично (старайте се да не добавяте прекалено много брашно при месенето). Поставете тестото в купа, покрийте го и го оставете да втаса за 1 час или докато удвои размера си.

 

СТЪПКА 2 - Загрейте фурната до 200С на вентилатор. Изсипете тестото върху работна повърхност, след което го разточете на правоъгълник с размери 25 x 35 см. Поставете го върху голям лист за печене. Намажете с четка със зехтин и печете за 15-20 минути или докато тестото се надуе и стане златисто. Охладете върху решетка.

 

СТЪПКА 3 - Смесете мекото сирене, заквасената сметана, шалота, билките и лимоновата кора, след което подправете с малко сол и черен пипер. 

 

СТЪПКА 4 - Когато хлябът се охлади до топла температура, намажете го със сместа от сирене. Наредете сьомгата отгоре и я поръсете с червен лук, каперси (ако използвате) и рукола. Овкусете отново и сервирайте нарязан на квадратчета с лимонови резенчета, за да ги изстискате.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.