Рецепта
Информация

Задушени калмари с домати, Хариса и маслини


Необходими продукти:

 

  • 3 супени лъжици (45 мл) зехтин екстра върджин;
  • 1 малка глава лук, нарязана на четвъртинки и тънки филийки;
  • 4 средни скилидки чесън, нарязани на тънки филийки;
  • 1/2 чаша (120 мл) сухо бяло вино;
  • 1 кг почистени тела и пипала от калмари, като телата са нарязани на пръстени, а големите пипала са разполовени;
  • 800 г консерва цели белени домати, за предпочитане San Marzano, смачкани на ръка;
  • 3 стръка прясна мащерка;
  • 170 г черни маслини без костилки;
  • 1/2 супена лъжица прясна паста хариса или закупена от магазина;
  • 2 супени лъжици фино настъргана кора от 1/2 лимон;
  • Кошерна сол и прясно смлян черен пипер;
  • Малка шепа смлени листа от пресен магданоз;

 

Начин на приготвяне:

 

  1. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно висока температура, докато заблести. Добавете лука и чесъна и гответе, като разбърквате, докато омекнат, но не покафенеят, около 4 минути.
  2. Добавете виното и калмарите, оставете да къкри и гответе, като разбърквате от време на време, докато миризмата на алкохол се изпари, около 3 минути. Разбъркайте доматите, клонките мащерка и маслините и отново оставете да къкри. Намалете температурата, за да поддържате лек огън, и гответе, като разбърквате от време на време, докато калмарите омекнат, около 30 минути. Изхвърлете мащерката.
  3. Разбъркайте хариса и лимоновата кора, подправете със сол и черен пипер, поръсете с магданоз отгоре и сервирайте.

 

P.S Хариса e северноафриканска паста от чили с подправки и се предлага в добре зареденитемагазини, както и в магазините за деликатеси. Тези калмари биха били отлични, ако се сервират заедно с паста като кускус и фрегола или зърнени храни като ориз и фарро.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.