Рецепта
Информация

Печен октопод с картофи и билки


Необходими съставки:

 

  • 1 кг октопод
  • 800 г картофи, нарязани на кубчета
  • 2 глави червен лук, нарязани на филийки
  • 4 скилидки чесън, нарязани на филийки
  • Зехтин
  • 2 ч.л. магданоз
  • 1 ч.л. риган
  • 2 ч.л. босилек, прясно нарязан
  • 2 ч.л. розмарин
  • 150 мл. червено вино
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне: 

 

Стъпка 1: Най-добрият начин да предотвратите получаването на твърд октопод след печене е да го замразите, след като сте го почистили. Изваждате октопода от фризера и го оставете да се разстопи.

Стъпка 2: Загрейте фурната до 180°С. Поръсете малко зехтин върху голяма тава за печене, добавете картофите, октопода, лука и чесъна. Овкусете със сол и пипер,  магданоз, риган, розмарин и запечете във фурната. Покрийте тавата за печене, в която печете октопода, с алуминиево фолио, докато се пече, за да се запазят ароматите.

Стъпка 3: Печете октопода за около 1 ч. във фурната, а когато е почти готов, го залейте с червено вино и отстранете алуминиевото фолио. Печете още 15 мин, докато картофите станат хрупкави и всички вкусове се съчетаят. Насладете се!

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.