Рецепта
Информация

Ориз с октопод по португалски


Необходими съставки:

 

  • 1 кг октопод
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 2 дафинови листа
  • 1/2 зелена чушка, нарязана на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • 400 г ориз
  • 1 връзка магданоз
  • 2 обелени домата, нарязани на кубчета
  • 1 чаша бяло вино
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

  • Започнете с варенето на октопода (внимавайте да не го пресготвите). Ето и един ценен жокер за правилно приготвяне:

➡️➡️➡️ Малките октоподи трябва да се варят за около 7 минути, средните - около 20 минути, но по-големите октоподи обикновено се варят по правило 35 минути на 1 кг тегло.

Дали продуктът е готов, се проверява с клечка за зъби. Необходимо е да се пробие тялото и ако клечката за зъби влезе без проблеми, тогава месото е сготвено. След варенето е необходимо пълно охлаждане 

  • След като се свари и изстине, нарежете октопода на парчета.
  • В тиган със зехтин задушете лука, чесъна, черния пипер и дафиновите листа. Оставете да се задушат малко и след това добавете нарязания на кубчета домат
  • Разбърква се и се оставя да се сготви.
  • Добавете ориза и го запържете малко. Добавете виното, водата, в която сте варили октопода, и около 500 ml вряща вода.
  • Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да се готви за около 20 мин.
  • Добавете октопода.
  • Оставете да заври и добавете нарязания магданоз. Разбъркайте всичко заедно.
  • Покрийте тигана, изключете огъня и оставете да почине само за две минути, преди да сервирате.

 

 

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.