Рецепта
Информация

Гръцка салата с филе от сьомга


Тази гръцка салата представлява запечено филе от сьомга с краставица, домат, маслини, червен лук, авокадо и сирене фета, всички овкусени в дресинг от чесън и билки. Опция за по-лека храна, която е свежа, цветна и напълно вкусна!

 

Съставките:

 

За салатата:

 

  • 300-400гр.филе от сьомга, нарязано на парчета по 100гр. всяко
  • Няколко листа пресен босилек
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 чаени лъжички зехтин
  • 4 стръка маруля нарязани
  • 150гр. чери домати разрязани наполовина
  • 1 краставица на четвъртинки и нарязани на филийки
  • 50гр. маслини каламата разрязани наполовина
  • 100гр. червен лук тънко нарязан
  • 100гр. сирене фета, натрошено
  • ½ връзка пресен копър, ситно нарязан
  • ½  зелена чушка нарязана на кубчета
  • 1 авокадо белено и нарязано на филийки

 

За дресинга:

 

  • ¼ чаша зехтин
  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица
  • 2 супени лъжици винен оцет
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • ¼  чаена лъжичка чесън на прах
  • ¼  чаена лъжичка лук на прах
  • ½  чаена лъжичка сушен риган
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Стъпка 1: Подправете филетата сьомга със сол и черен пипер.

Стъпка 2: Загрейте 2-те чаени лъжички зехтин в голям тиган на силен огън.

Стъпка 3: Добавете сьомгата и гответе в продължение на 4-6 минути на страна или докато придобие златист цвят.

Стъпка 4: Докато сьомгата се готви, в голяма купа поставете марулята, доматите, краставиците, маслините, червения лук, фета, копъра и чушката. Разбъркайте внимателно, за да се смесят. Подредете авокадото отгоре.

Стъпка 5: В малка купа разбийте всички съставки за дресинга.

Стъпка 6: Оставете сьомгата да се охлади за 5-7 минути. Поставете филетата сьомга върху сместа от салата. Полейте дресинга върху салатата, след което сервирайте.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.