Рецепта
Информация

Цял печен Лаврак върху картофи


Прекрасно ястие за четирима души. Целият лаврак се пече върху слой картофи с билки дресинг, поднесен с орехова салата с тиква.

 

Съставки за салатата от тиква и орехи:

 

  • 500гр  малка, млада тиква, почистена, но не белена, много тънко нарязана на тънки резени.
  • 200мл. оцет
  • 50гр. пудра захар
  • 2 ч. л. Семена от кориандър
  • щипка люти люспи
  • няколко клонки прясна мащерка
  • 4 щедри шепи рукола
  • 30гр.  печени орехи
  • 150гр. пармезан, за сервиране
  • екстра върджин зехтин, за да полеете
  • Съставки за дресинга:
  • 8 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 1½ ч.л сол
  • 3 супени лъжици нарязан пресен риган

 

Съставки за рибата:

 

  • 1,5кг големи картофи, сорт Desiree или Charlotte, нарязани на филийки с дебелина 8–10 mm
  • 4 скилидки чесън, нарязани на тънко
  • 8 филета аншоа в зехтин, отцедени и нарязани на филийки
  • 1,75 кг цял лаврак, почистен
  • 1 необработен лимон, нарязан на тънки филийки
  • 3 дафинови листа
  • 3 лимонови листа (ако можете да ги набавите)
  • морска сол и прясно смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Стъпка 1: За салатата подредете тиквата в плитка тава. В тенджера смесете оцета, захарта, семената от кориандър и 200 мл. вода, след това оставете да заври. Изсипете тази смес върху тиквата, добавете люспи от лют червен пипер и мащерка, покрийте и оставете да се пече поне 1 час.

 

Стъпка 2: Загрейте фурната до 200C / 180C вентилатор /.

 

Стъпка 3: За дресинга разбъркайте маслото, лимоновия сок, солта и малко черен пипер, след което разбъркайте с ригана.

 

Стъпка 4: За печената риба -  поставете картофите в голяма форма за печене, в която рибата може да лежи по дължина или по диагонал. Добавете 6 супени лъжици дресинга, чесъна и аншоа. Поръсете добре, разпределете на равномерен слой и печете 30–35 минути.

 

Стъпка 5: Междувременно направете прорези на месото на рибата на 5-6 места от всяка страна. Подправете прорезите със сол и черен пипер, след което я напълнете с лимон, дафинови и лимонови листа, ако използвате.

 

Стъпка 6: Извадете картофите от фурната и ги освободете от дъното на формата, ако са залепнали. Намажете външната страна на рибата с малко от останалия дресинг и подправете със сол и черен пипер. Поставете върху картофите и изсипете останалата смес в прорезите на рибата. Върнете във фурната за 35 минути или докато рибата се сготви и картофите омекнат.

 

Стъпка 7: Когато сте готови за сервиране, разделете тиквата между четири чинии и добавете щедри порции рукола. Поръсете  с орехи и пармезан, залейте със зехтин и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте веднага с рибата и картофите.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е раширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.