Рецепта
Информация

Хрупкав калмар със сол и пипер


Начин на приготвяне:

 

Стъпка 1: Изплакнете калмарите с течаща вода и ги отцедете. Нарежете ги на пръстени по 1 см, а ако са по-големи, на пръстени по 4см ширина. Пипалата оставете цели.

Стъпка 2: Прехвърлете всичко е голяма купа и добавете съставките за маринатата. Разбъркайте старателно с ръка и оставете в хладилника за поне 15 мин до 1 час.

Стъпка 3: Междувременно смесете всички съставки за сухото покритие в голяма купа.

Стъпка 4: Когато сте готови да готвите, налейте 5 до 7 см зехтин за готвене или олио в средно голяма дълбока тенджера. Загрейте на средно-висока температура, докато мазнината достигне 190-200C температура.

Стъпка 5: Докато чакате мазнината да загрее, отцедете калмарите добре. След като ги отцедите, изхвърлете течността. Сложете половината от сместа за паниране и половината калмари в торба/плик с цип, разклатете добре и след това прехвърлете всичко в купа.

Стъпка 6: Отделете парчетата калмари и ги поставете върху голямо сито или решетъчна лъжица и спуснете с горещата мазнина. Добавяйте малки порции наведнъж, така че съдът да не се препълва. Пържете, докато калмарите станат златисто-кафяви, 2 до 3 минути след това извадете и отцедете внимателно.

Стъпка 7 (по желание): Ако искате да представите ястието като в ресторант, запържете листа босилек и люти чушки за гарнитура. Изсушете ги старателно и ги пуснете в мазнината с помощта на решетъчна лъжица. Тази стъпка може да причини пръски, тъй като босилекът съдържа много течност. Пържете за 30 секунди или докато листата на босилека станат тъмни и хрупкави. Прехвърлете в чиния, за да се охлади.

Стъпка 8: Сервирайте калмарите. Може също да сервирате и сосове като кетчуп, майонеза, горчица.

 

Съставки:

 

  • 1,5 кг бейби калмари
  • 6 чаши зехтин за готвене или олио
  • 1 връзка босилек за гарнитура
  • 4 до 5 люти чушки за гарнитура

За маринатата:

  • 2 супени лъжици бяло сухо вино (или японско саке)
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • 2 супени лъжици джинджифил, смлян
  • 2 скилидки чесън, смлени

За панировката:

  • 1/3  чаша бяло брашно
  • 1/3 чаша царевично нишесте
  • ¼ чаша царевично брашно
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка бял пипер

 

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е раширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.