Рецепта
Информация

Тайландски Лаврак с джинджифил и гъби


Необходими продукти:

 

  • 5 гр. сушени гъби, например шийтаке;
  • 40 гр. царевично брашно, плюс допълнително 1 с.л.;
  • 1 с.л. тайландски рибен сос;
  • 2 с.л. тъмен соев сос;
  • 3 с.л. захар Billington's Light Muscovado;
  • 2 с.л. сок от лайм;
  • Слънчогледово олио, за пържене;
  • 4 x 175-200 гр. филета от Лаврак, изчистени от люспите и костите;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки;
  • 1 средно люта червена чушка, почистена от семките и нарязана на филийки;
  • 5-сантиметрово парче пресен джинджифил, нарязано на фини пръчици;
  • 6 глави пресен лук, почистени, разполовени и нарязани на ситно;
  • Стръкчета пресен кориандър за украса;

 

Начин на приготвяне:

 

  1. Покрийте гъбите със 175 мл. гореща вода и ги накиснете за 20 минути. Отцедете, като запазите водата, и нарежете гъбите на тънки филийки. Смесете допълнително 1 с.л. царевично брашно с 3 с.л. от запазената вода. Сложете останалата част от водата в малък тиган заедно с рибния сос, соевия сос, захарта и сока от лайм. Оставете да заври, добавете сместа от царевично брашно и оставете да къкри за 1 минута, докато се сгъсти. Дръжте на слаб огън.
  2. Налейте 1 см олио в голям, дълбок тиган и го загрейте до 190°C. Пресейте останалото царевично брашно върху тава за печене. Овкусете рибата от двете страни с малко сол, след това я оваляйте в царевичното брашно и потупайте излишното. Когато олиото е готово, добавете филетата Лаврак с кожата нагоре и ги запържете за 1 минута. Обърнете  и пържете още една минута, след което извадете в тава, застлана с кухненска хартия, и дръжте на топло в слаба фурна.
  3. Загрейте 1½ с.л. олио в средно голям тиган или уок. Добавете чесъна и щом започне да придобива златист цвят, добавете чушката и джинджифила и запържете за още 30 секунди. Добавете гъбите и половината от пресния лук и пържете за 1 минута.

Поставете рибата в затоплени чинии и я полейте с лъжица от соса. Разпръснете запържените гъби и пресния лук и украсете с останалия нарязан лук и много стръкчета кориандър. Поднесете с обикновен ориз на пара.

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.