Рецепта
Информация

Цял печен Лаврак с билки


Рибата се приготвя цяла, маринована в проста, но ароматна смес от лимон, домати, чесън, билки и други подправки. 

 

Необходими съставки:

 

  • 2 цели лаврака, приблизително 1-2 килограма, почистени от люспите и вътрешностите;
  • 1 лимон (или лайм, ако имате такъв);
  • сол и черен пипер за овкусяване;
  • ½ връзка магданоз;
  • 1 малка глава лук , нарязана на филийки и разделена;
  • ½ връзка босилек;
  • 1 малък домат;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • 1 супена лъжица пилешки бульон или кубчета, по избор;
  • ½ -1 чаша вода или олио;
  • 1-2 чаши чери домати;

 

Начин на приготвяне:

 

Стъпка 1: Направете по 3-4 диагонални разреза от всяка страна на рибата до самата кост. Изстискайте малко лимон върху нея. Овкусете рибата със сол и черен пипер. Оставете настрана.

Стъпка 2: Нарежете на ситно магданоза, лука (½ нарязана глава), босилека, доматите и чесъна. Добавете ги в кухненски робот или блендер. Блендирайте/импулсирайте, като добавяте олио/вода, ако е необходимо, докато съставките станат на пюре. Ако желаете, добавете пилешки бульон към пюрето и разбъркайте добре.

Стъпка 3: Изсипете маринатата върху рибата и внимателно я обръщайте напред-назад, докато се покрие отвътре и отвън.

За най-добри резултати оставете рибата да се маринова в хладилника до 24 часа.

Стъпка 4: Използвайте спрей за готвене, за да намажете с масло дъното на тавичка за печене, за да предотвратите залепването на рибата по тавата. Напръскайте рибата с 2 супени лъжици вода или олио и добавете чери доматите и останалите резени лук.

Стъпка 5: Печете в тава за печене (оставете я отворена) 230 C за около 15-20 минути, в зависимост от дебелината на рибата.

 

logo
За нас и нашата дейност

Фирмата е основана през 1991 година като частна семейна компания специализирана в продажбата и дистрибуцията на морски продукти. В годините Алексфиш е разширявала дейността си непрекъснато. През 2013 година компанията отваря своя собствена производствена и логистична база в ж.к. Враждебна, където се преработва основно сьомга и други видове риба, за направата на сурови и пушени филета с най-модерните машини в световен мащаб.

Днес компанията е вносител и производител на морски и суши продукти от повече от 30 страни по целия свят. Към момента асортимента надхвърля 1400 продукта в категории замразени, охладени, сухи и нeхранителни продукти. Продукцията на компанията се разпространява успешно във водещите ресторанти, хотели и хипермаркети в България. Като също така се извършва износ към 5 страни от Европейския съюз.